Tulosta tämä sivu

Ajankohtaista

Uusi Stella Polaris -kirja tulossa


29.10.2010 julkaistaan Johanna Parikka Altenstedtin kirja Operaatio Stella Polaris - suuri suomalainen vakoilutarina.
Kategoria: General
Kirjoittaja: Tiedottaja

Kirja kertoo sekä itse operaatiosta että "stellistien" eli suomalaisten perheiden myöhemmistä vaiheista ja kohtaloista. Hyvin pitkään väitettiin, että kaikki tiedot operaatiosta ja siihen osallistuneista henkilöistä oli tuhottu. Tämä kirja sisältää kuitenkin ainutlaatuisen, ennen julkaisemattoman listan operaatiossa mukana olleista sadoista suomalaisista. Lista on koostettu Ruotsista löydetyistä arkistotiedoista.

Kirjan kirjoittaja Johanna Parikka Altenstedt kertoo kirjan taustoista:

"Tähän mennessä Stella Polariksesta on kirjoiteltu jonkin verran sekä Suomessa että Ruotsissa, mutta molempien maiden versioita ei ole tarkasteltu rinnakkain ennen kuin nyt. Operaatio nousi esiin jo 1940-luvulla Suomen eduskunnan kyselyjen ja punaisen Valpon tutkintojen takia. Ruotsissa hallitus kielsi tietäneensä asiasta mitään, ja periaatteessa väitettiin koko operaation olleen enemmän tai vähemmän freelancereiden tekele. Salaiset arkistot poltettiin ruotsalaislähteiden mukaan jo 1940-luvun lopussa, mutta ne ponnahtivat julkisuuteen 1960-luvulla noottikriisin aikana sekä 1970-luvulla. Ja taas väitettiin, että ne on juuri poltettu."

"Tulijoita Ruotsiin oli satoja. Suomalaisten tarkoitus oli jatkaa salakuuntelua Ruotsista käsin, mutta se kiellettiin heti pakolaisten saavuttua Härnösandiin ja Gävleen. Sen sijaan Ruotsin radiotiedustelu palkkasi parisenkymmentä suomalaista ja kourallisen virolaisiakin toimintaansa. Näin osa perheistä jäikin Ruotsiin salaisten nimien ja Ruotsin kansalaisuuden turvin. Suurin osa stellisteistä palasi kuitenkin Suomeen - monet heistä joutuivat sittemmin tutkintavankeuteen mm. Sörnäisiin."

"Kirjassani olen ensimmäistä kertaa yhdistänyt Ruotsin ja Suomen versioita Stella Polariksesta ja löytänyt vahvistuksen sille, että operaatio tunnettiin hyvin jo etukäteen sekä Ruotsissa että Suomessa ministeritasolla ja puolustusvoimien korkeimmassa johdossa. Olen myös tarkastellut operaatiota diplomatian kannalta ja peilannut sitä ulkoministeriön ja Ruotsin UD:n yhteyksiin - radiotiedustelu kun ei ollut yksinomaan sotilaallista toimintaa, vaan loi pitkälti puitteet myös neuvotteluille ja diplomatialle."

"Autenttisten haastateltujen ja kirjallisten lähteiden kautta on valjennut radiotiedustelijoiden monisäikeinen todellisuus. Kirjassa on haastateltu elossa olevia perheenjäseniä, joiden sota ei oikeastaan koskaan loppunut. Kutsuja suurlähetystön juhliin ei heille tullut eikä mitaleita myönnetty, vaikka hekin olivat luopuneet isänmaastaan, äidinkielestään ja usein katkaisseet suhteet moniin rakkaisiinsa. Moni sai palkkioksi häpeän: Suomessa heitä pidettiin jopa maanpettureina. Eikä kukaan uskaltanut kertoa siitä, miten asiat todella olivat, ennen kuin nyt."

"Ruotsin radiotiedustelijat auttoivat Suomea, mutta myös muita maita, ahkerammin kuin koskaan on haluttu myöntää. Esimerkiksi Öölannissa suomalaisvaimoja ja lapsia piiloteltiin aivan salaisen brittikuunteluaseman tuntumassa. Lisäksi on löytynyt todisteita siitä, että jo 1950-luvulla presidentti Urho Kekkonen tiesi ja hyväksyi suomalaisten radiotiedustelijoiden toiminnan Ruotsin palveluksessa."

"Kirjassa on ensimmäis tä kertaa koostettu Ruotsin arkistoista löytyneet nimilistat stellisteistä, jotka lähtivät Uudestakaupungista Gävleen ja Närpiöstä Härnösandiin. Mukana on myös runsaasti kuvamateriaalia."

"Totuutta Stella Polariksesta ei varmasti ole vieläkään kaivettu lopullisesti esiin. Mutta operaation vaikutus ihmisiin, politiikkaan ja jopa 1980-luvulle asti amerikkalaiseen tiedustelujärjestelmään yhtenä sen rakennuspalikkana on kiistatonta. Tutkivalle journalistille operaatio on kultakaivos, jonka kimmellys ei ole himmentynyt yhtään niinä 17 vuotena, joina olen tätä lähihistoriamme ehkä jännittävintä tarinaa penkonut."

 

Edellinen sivu: Elektronisen sodankäynnin kilta
Seuraava sivu: Sivukartta

Uutiset

Sivu 1 / 6  > >>

Kategoria: General
Kirjoittaja: Tiedottaja
Lokakuussa 2016 julkaistiin Ohto Mannisen, Lauri Lehtosen ja Timo Lienen kirjoittama kirja Sanomansieppaajia ja koodinmurtajia, joka kertoo radiotiedustelumme toiminnasta sotavuosina 1939–45.
Kategoria: General
Kirjoittaja: Tiedottaja

Kouvolan Sotilasradiomuseo järjestää 10.–11.9. (lauantai-sunnuntai) matkan Pietariin ja Kronstadtiin. Pietarissa tutustutaan sotamuseoon ja Kronstadtissa Popov-museoon. Matka varmasti kiinnostaa myös ELSO-killan jäseniä.

Matka Kronstadtiin kulkee Suomenlahden ali ja yli menevää patotietä, joten sekin nähdään matkalla.

Matkan kustannus on n. 250 €/henkilö + viisumikulut. Ilmoittautuminen matkalle 30.7. mennessä

Ilmoittautuminen sähköpostilla: museo@putkiradiomuseo.fi

Kategoria: General
Kirjoittaja: Tiedottaja
ELSO-kilta kokoontuu vuosikokoukseen Turkuun lauantaina 9.4. klo 15 alkaen. Kokouksen lisäksi päivän ohjelmassa on esitelmiä, ruokailu ja sauna. Kaikki jäsenet toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi.